Ser du din skugga?

Ser du skuggan i marken…?

Den följer mig vart jag än går…

 

img_8991

……Även du har en skugga….ser du din skugga?

Vi besteg berget på bilden under veckan på Yogaretreat för Kropp & Själ i Spanien. En bitvis ganska brant stigning i en stenig terräng där både kondis och muskelstyrka fick möjlighet till prövning.  Vi vandrade i tystnad för att ge uppmärksamhet till vårt inre skådespel. Vad händer när vi utmanar oss själva?

Inte bara fysiskt, utan också i relation till vår inre dialog. Dialogen visar sig ofta som en inre kritiker. En röst som håller oss tillbaka i tron om att vi inte klarar lika mycket som någon annan, en röst som jämför oss med andra och klassar oss själva som bättre eller sämre än andra. Rösten kan också vara krävande och begära mer än vad vår kropp vill. Den kan ifrågasätta hela idén om att överhuvudtaget bestiga berget. Att det rent av var en dålig ide av arrangörerna.

Detta är helt normalt och det är så vi fungerar som människor i ”default-läge”. Eftersom tankar och känslor är nära sammankopplade kan det inre skådespelet liknas vid en bergsbestigning även i vårt känslomässiga inre.

Vår skugga följer oss vart vi än går oavsett vi går upp på berget eller inte. Jag tänker att vår skuggsida är de sidor i oss som vi helst inte vill veta av eller erkänna. En del är vi medvetna om och känner igen från tidigare medan andra kan vara helt omedvetna för oss. Det är i mötet med dessa vi får möjlighet till insikter och växande.

Till exempel är det mer accepterat att visa glädje och handlingskraft än vad det är att visa ilska och frustration, varpå vi lär oss att trycka ner dessa ”fula” känslor och bara visa vår ljusa sida. Vi visar de ”fina” känslorna och får bekräftelse för vår fina personlighet. Men där finns något mycket viktigt kvar, en oerhörd potential i den energi som sitter bunden i det tillbakahållna. En slumrande kraft.

unnamed-1Närhelst vi vandrar genom livet får vi möjlighet att möta vår skuggsida. Skuggan påminner oss ideligen genom att vi utmanas i livet på olika sätt. Oftast viftar vi bort och lägger skulden på yttre omständigheter och missar möjligheten till inre växande.

På en bergsvandring blir det hela aningen mer påtagligt, speciellt med ett gäng modiga och öppen-sinnade deltagare.

Någon fick möta frustration kring att kroppen satte begränsningar som sinnet hade svårt att acceptera.

En annan fick med sig gåvan att lyssna på kroppen och vara snäll mot sig själv och sluta gå på ”default” med kamp som motivation. Insikten här var att välja på ett mer kärleksfullt sätt för henne själv, genom att acceptera att toppen inte var målet. Att vägen var målet, att må bra och behålla kraft på resan.

En tredje fick möta insikten att hon hade för vana att släppa fram alla andra unnamedoch att hon inte såg sig själv. En upptäckt som gav möjlighet för henne att ta klivet och gå i täten och leda gruppen uppför berget.

När vi lyser ljus över skuggan visar det sig att den inte är så farlig. Har du tänkt på att när solen lyser som starkast mitt på dagen, rakt uppifrån, då är din skugga som minst. Kan det vara så att skuggan blir större ju mer vi undviker den? När vi undviker att låta ljusets strålar avslöja de djupt mänskliga aspekterna av oss? När du är modig nog att våga möta alla aspekter av dig, både de ”fina” och ”fula” får du möjlighet att se att livet och situationen är här FÖR dig, inte EMOT dig. Du ges möjlighet att välja nytt. Att välja kärleksfullt för dig själv….

Skuggan följer dig och mig vart vi än går….Ser du din skugga, eller ser du bara min?

 

Vill du landa i din kropp, bli lugn i sinnet och njuta av musik och vegetarisk mat? Detta helgretreat ger dig ny näring för att möta livet med öppna sinnen och skön livsglädje…..Fåtal platser kvar…

 

Helgretreat i Rummet i Rydebäck

Vill du följa med nästa gång på Yogaretreat för Kropp & Själ? Då har du chansen…boka din resa för 2017 redan nu.

 

Yogaretreat för Kropp & Själ

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *